ROSACEA

Rekommenderade behandlingar: 

Green Peel Fresh Up / Oxygen Rx

Vad är rosacea?

Rosacea är en hudsjukdom som beror på att huden lider av en inflammation. Den är genetisk, vilket betyder att du bara kan drabbas om du har anlag för det. Vid sjukdomen uppstår rodnad i ansiktet. Det är vanligt att den sprider sig som ett fjärilsmönster över kinderna. Man kan också drabbas av utslag och huden blir mer lättretlig än vanligt.

Man vet inte varför vissa drabbas av rosacea medan andra inte gör det. Däremot finns det olika teorier. En sådan är att det medfödda immunförsvaret skulle kunna vara en bidragande faktor. I huden lever naturliga kvalster som bildar slaggprodukter. Om huden inte kan svara tillräckligt på dess förökning, kan det bildas inflammationer av slaggprodukterna. Man tror att det skulle kunna vara det som triggar igång rosacea.


Fyra stadier av rosacea

Man pratar om fyra olika stadier, eller faser, när det kommer till rosacea. På så vis beskrivs dess utveckling och det är lättare att bedöma vilken behandling som bäst kan fungera. I ju tidigare stadie man upptäcker sin rosacea, desto större är chansen att man behandlar rätt i tid och därmed kan undvika att den utvecklas längre och värre.


Det första stadiet heter Erytematös-telangiektatisk rosacea. Det är de stadie som är absolut vanligast. Huden rodnar tillfälligt och små kärl kan börja framträda på huden.


Det andra stadiet heter Papulopustulös rosacea. Rodnaden börjar bli mer konstant och papler och pustler börjar dyka upp i de drabbade områdena.


Det tredje stadiet heter Rhinophyma rosacea. Ansiktet drabbas nu av en stark, konstant rodnad med vävnadsförändringar och större inflammationer i huden. Hos män drabbas också näsan märkbart genom att svullna och rodna. Det brukar kallas för potatisnäsa.


Det fjärde stadiet heter Okulär rosacea. Besvären har nu också satt sig vid ögonen. Ögonen känns torra och irriterade samtidigt som ögonlocken svullnar upp.


Hur uppstår rosacea?

Inflammationen som bildas beror på att huden får ökad kärlaktivitet. Dina kärl blir då större och vita blodkroppar sipprar ut i dess vävnad. Detta leder till att kroppen tror att huden behöver läkas och försöker göra det med hjälp av hormonet histamin.

Allt som ökar blodtillförseln till ansiktet triggar rosacea. Det varierar från person till person, men faktorer som stark mat, överdrivet solande, stress, kemikalier, alkohol och hormonella förändringar kan vara sådant som bidrar till att inflammationen blir värre. Ljushyade personer kan tillexempel löpa större risk för att drabbas, eftersom solskadad hy är en riskfaktor.

Rosacea drabbar ungefär 10 % av den vuxna befolkningen. Den är vanligare bland kvinnor och utvecklas gradvis i takt med att man åldras. Hudsjukdomen är därför som vanligast bland människor i 30-40 års åldern, men kan i vissa fall bryta ut under tonåren också. Och även om vi inte vet själva orsaken till varför vissa får rosacea och andra inte ännu inte, så vi vet hur man behandlar den. Det är det viktiga här.


Hur blir man av med rosacea?

När det kommer till rosacea är det viktigt att behandla den direkt så att man undviker att den utvecklas och blir värre. Vid behandling strävar man efter att ta bort rosacean och dämpa rodnaden. För att sedan undvika att den kommer tillbaka används en speciell hudvårdsrutin anpassad efter dig och din hy.


Det första steget är att starta med en gratis hudkonsultation där vi fastställer att det rör sig om rosacea samt vilken grad av den som du har. Vi hjälper dig också att hitta den hudvårdsrutin som på bästa sätt kan hålla problemet under kontroll.


Därefter utför vi en rosaceabehandling. Sedan är det upp till dig att med hjälp av våra produkter från Rosacure eller dr. med. christine Schrammek produkter fortsätta läka huden och förhindra att rosacean åter blossar upp.